Hiihtovaellus 5.4.-12.4.2012

Muikun reissukalenterin uusin tulokas, pääsiäislomalle ajoittuva hiihtovaellus suuntautuu Ylläs-Pallastunturin kansallispuistoon. Lähtö on keskiviikkoiltana 4.4. tai varhain torstaiaamun sarastaessa 5.4. ja paluu torstaina 12.4. illalla. Pääsiäinen on sulan maan ajan jälkeen seuraavaksi helpoin ajankohta vaellukselle, joten reissuun voi lähteä ilman aikaisempaa talviretkeilykokemusta. Päivisin lämpötila saattaa kohota nollan tuntumaan ja auringon paistelu implikoikin jo kevään tuloa. Öisin voi kuitenkin olla vielä hyvinkin parikin kymmentä astetta pakkasta.

Vaellus kestää noin viikon tunturissa hiihtäen tai lumikenkäillen. Kohdekansallispuistossa on useita autiotupia, joten yöpymispaikat voi pyrkiä ajoittamaan niihin. Pääsiäisen aika on kuitenkin sesonkiaikaa vaeltajille, joten tuvilla saattaa olla tungosta. Tämän takia kannattaa varautua  telttayöpymisiin. Ryhmän intresseistä riippuen voidaan harrastaa pilkkimistä, valokuvausta, lumienkelien tekoa, tai mitä vaan henkisen hyvinvoinnin saavuttamiseksi tarvitaan. Eräs vaihtoehto on vaeltaa vain noin pari kolme päivää, minkä jälkeen voi siirtyä esimerkiksi Ylläkselle laskettelemaan lopuksi aikaa. Mikäli tämä kiinnostaa, ota yhteyttä mahdollisimman pian, jotta saadaan selvitettyä majoitusmahdollisuudet.

Reittivaihtoehtoina voisi olla esimerkiksi 55km mittainen Hetta-Pallas tai 130km pituuteen yltävä Hetta-Ylläs -reitit. Näin talvella voi kulkea myös ns. talvireitin, joka on reittivalinnasta riippuen 53 – 60km. Reittivalinnan kuitenkin tekee ryhmä oman harkintansa mukaan ja se tarkentuu matkan edetessä.

Reissun järjestäjän toimesta ei anneta opastusta, vaan ryhmät ovat omien taitojensa varassa ja omalla vastuulla. Vaellusryhmät muodostetaan muutaman retkeilijän porukoista, joilla on samat intressit, toiveet ja haaveet retken suhteen. Edellisen luonnollisena tavoitteena on kaikkien lähjiöiden antoisa ja viihtyisä matka. Ryhmän kesken sovitaan reitistä ja ryhmäkohtaisesta varustuksesta, kuten teltasta, kirveestä ja keittimistä. SOOPA on julkaissut erään varustelistan pääsiäisvaellukselle.

Muikku lainaa reissuun kolmen hengen neljän vuodenajan telttaansa, mutta muista varusteista kannattaa tiedustella esimerkiksi Hiking Travel HIT (Tampere). Esimerkiksi vaellustelemarksuksien vuokrahinta viikoksi sauvoineen ja monoineen maksaa 68e ja vaelluskenkään sopivalla siteellä 48e.

Reissun hinta on lähtijöiden määrästä riippuen 130 – 150 euroa ja matkaan lähdetään joko linja-autolla tai minibussilla. Kulkuneuvo ja hinta tarkentuu lähtijöiden määrän selvitessä. Hintaan sisältyy edestakainen kuljetus Tampereelta Ylläkselle/Enontekiöön. Varausmaksu 50e tulee maksaa viimeiseen ilmoittautumispäivään 11.3. mennessä Muikun tilille (IBAN: FI6657316520017361, BIC: OKOYFIHH) ja loput hinnan tarkentuessa 18.3. mennessä.

Lähtijän ei välttämättä tarvitse olla TTYY:n jäsen, sillä Muikun kannatusjäseneksi voi liittyä kuka tahansa. Ilmoittautuminen tapahtuu sähköpostitse 11.3. mennessä osoitteeseen antti.i.jarvinen@ (TTY-maili, eli tut fi). Kirjoita viestiin ainakin:

  • nimi
  • puhelinnumero
  • vaelluskokemus
  • oma ryhmäkohtainen kalusto
  • toiveet (päiväretkien tekeminen, kalastus, tunturien huiputus, valokuvaus, laskettelu Ylläksellä/Levillä)

Kysymyksiä ja tiedusteluja voi lähettää samaan edellä kirjoitettuun osoitteeseen.

Briefly in english

Muikku is going for one week skiing hike to Ylläs-Pallastunturi nationalpark in April. Earlier experience of winter hiking is not necessary, but some hiking praxis is needed though. One example of a gear list can be found here: http://www.tenpoundbackpack.com/winter-hiking-gear-list/ but essential skiis/snowshoes are missing in that list. Unfortunately Muikku has no gear but one 4-season tent to borrow.

No guidance is given on the trip and hiking groups are on their own once we reach each starting point and until picked up later. Muikku club will borrow one 4-season tent but other than that should be asked from Hiking Travel HIT (Tampere) or Eräkettu (Nokia) both sites in Finnish only.

Ice fishing is possible on the lakes in the national park among other things. Groups of 2-6 people are established based on participants interests and desires. The cost of the trip is 130 to 150 euros depending on the amount of participants.

Further questions and enrollments should be emailed to antti.i.jarvinen@ (TUT-email, tut fi ) by 11th of March.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.